Maltóz
Egyéb nevek: Maltosa, malátacukor, malátacukor, malátacukor, glükopiranozil-D-glükóz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A maltóz, más néven maltosa, malátacukor, malátacukor, malátacukor vagy glükopiranozil-D-glükóz, egy egyszerű diszacharid, amely két molekula glükózból áll. Ez a cukor nevét az árpamalátában való jelenlétéről kapta, amelyből először izolálták. Széleskörű felhasználásra talál az élelmiszeriparban, majd a szervezetünkben, ahol a malátacukor az emésztőrendszerben lebomlik önálló glükózmolekulákra, amelyek energiát biztosítanak a szervezet számára.
A malátacukrot elsősorban az élelmiszeriparban használják a különböző termékek ízjellemzőinek kiemelésére, a textúra javítására és energiaforrásként is. Ez különösen igaz a pékáruk, kekszek, palacsinták, cukrászsütemények, fagylalt, jégkrém, jégkrém, jégkrém, édességek, különféle italok és élesztőalapú élelmiszerek esetében. Nagy mennyiségű malátacukor található a sörben is, ahol kulcsszerepet játszik a sör előállításában és befolyásolja a végső ízt. Ezt a malátacukrot az árpamalátából vonják ki a sörfőzés során a szacharifikációnak nevezett folyamat során. Fogyasztói szempontból érdekes megjegyezni, hogy bár a malátacukor cukor, édessége a hagyományos asztali cukorhoz képest alacsonyabb, az emberi szervezetre gyakorolt hatása azonban nagyjából hasonló.