Maltodextrin
Egyéb nevek: Malátacukor
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A maltodextrin egy természetes szénhidrátokból képződött poliszacharid, más néven malátacukor. Ezt az anyagot az élelmiszeriparban való nagyfokú felhasználása jellemzi, különösen olyan kiváló tulajdonságai miatt, mint a bonito íze, a vízmegkötő képessége, valamint az élelmiszerekben töltőanyagként vagy stabilizátorként való felhasználása. Bár a malátadextrin színtelen és gyakorlatilag szagtalan, édes íze és könnyű emészthetősége miatt számos élelmiszer- és italtermék ideális összetevője.
A maltodextrint széles körben használják különféle konzervek, édességek, édes italok, instant levesek és mártások, tejtermékek, pékáruk, tészták, bébiételek, sőt kozmetikai és gyógyszeripari termékek előállításához. A sporttáplálkozásban a gyors energiát biztosító képessége miatt használják. Emellett alacsony cukortartalma lehetővé teszi, hogy cukorhelyettesítőként használják alacsony kalóriatartalmú és diabetikus élelmiszerekben. A maltodextrint gyakran használják stabilizátorként, sűrítőszerként és töltőanyagként is olyan termékekben, mint a fagylalt, a joghurt, a saláták és a zsemle. Vízfelvevő képessége lehetővé teszi a gyártók számára, hogy egyes élelmiszerek zsírtartalmát az íz és az állag romlása nélkül csökkentsék.