Majoránna (Origanum majorana)
Egyéb nevek: Kerti majoránna, Majoránna, Majoránna, Édes majoránna
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A majoránna, más néven kerti majoránna, majoránna vagy édes majoránna, egy aromás növény, amely világszerte számos konyha népszerű része. Eredete Nyugat-Ázsiába és a Földközi-tenger vidékére vezethető vissza, ahol már ősidők óta használják nemcsak fűszerként, hanem a gyógyászatban is. Az oregánóval rokon fűszernövénynek apró, ovális, enyhén szőrös levelei vannak, és nyáron apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. A majoránna íze nagyon sajátos, enyhén fűszeres és édes egyszerre, enyhe citrusos és fenyőfás beütéssel.
A majoránnát gyakran használják az élelmiszeriparban, különösen jellegzetes aromája és íze miatt, amely különösen a nehéz, húsos ételekben tud kiemelkedni. Különösen gyakran használják az olasz és a görög konyhában, ahol az egyik fő fűszer. A majoránnát kolbászok és más pácolt húsok előállításához is használják, ahol hozzájárul azok egyedi ízéhez. Ezenkívül a majoránna egyes fűszerkeverékek, például a provence-i fűszerek alkotórésze. Az élelmiszeriparon kívül a majoránnát a kozmetikai iparban is használják. Antiszeptikus és nyugtató hatása miatt illóolaját gyakran adják szappanokhoz, krémekhez, balzsamokhoz és más kozmetikai termékekhez. A majoránna értékei, felhasználási lehetőségei és az emberi szervezetre gyakorolt hatása nagyon széleskörű és még mindig nem teljesen feltárt.