Lycium chinense (Lycium barbarum)
Egyéb nevek: Goji, orbáncfű
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kínai szegfűszeg, közismertebb nevén goji vagy külföldi szegfűszeg, az egyik leghíresebb szuperélelmiszer. Kína és a Himalája hagyományos növénye, és az utóbbi években világszerte egyre népszerűbbé vált. Bogyói nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és egyéb értékes anyagokat tartalmaznak, és számos pozitív hatást tulajdonítanak nekik az emberi egészségre. A bozótbogyó egy akár két méter magasra is megnövő cserje termése. Késő nyáron és ősszel hoz apró, legfeljebb 2 cm-es, narancssárga színű, édeskés ízű gyümölcsöket.
A kínai ribiszkét széles körben használják, különösen a gasztronómiában és az étrend-kiegészítők gyártásában. A goji bogyókat önmagukban fogyasztják, vagy különböző ételekhez, például salátákhoz, müzlikhez, joghurtokhoz és gyümölcsitalokhoz adják. A szárított bogyók a hagyományos édes rágcsálnivalók egészséges alternatívájaként fogyaszthatók. Újabban csokoládé és fehérjeszeletek előállításához is felhasználják. Az étrend-kiegészítők területén a ribizlibogyókból különféle vitaminokat és immunerősítő tablettákat készítenek. A Goji egyre népszerűbb a kozmetikumokban is, ahol elsősorban antioxidáns tulajdonságai miatt használják. Például krémek, maszkok és bőrápoló olajok készítéséhez használják.