Lucuma (Pouteria lucuma)
Egyéb nevek: Lukuma, lucuma, lucmo, tojásgyümölcs, canistel, teissa
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Lucuma egy Dél-Amerikában, konkrétan Peruban honos gyümölcs. Vitaminokban és ásványi anyagokban való gazdagsága miatt gyakran nevezik az "Andok szupergyümölcsének". Sima héja narancssárga gyümölcshúst rejt, amelynek íze a mangó és a sütőtök keverékét idézi egy csipetnyi vaníliával. Ezt a gyümölcsöt lukuma, lucma, tojásgyümölcs, canistel vagy teissa néven is ismerik. A Lucuma A-, B- és E-vitaminban, valamint vasban, kalciumban és foszforban gazdag ásványi anyagokban gazdag, ezért nagyon tápláló gyümölcs. Ezenkívül a lucuma magas béta-karotint és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják az immunitást, lassítják az öregedést, és segítenek a bőr és a szem egészségének megőrzésében.
Mindezen tápértékek ellenére a lucuma hazánkban nem túl ismert. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gasztronómiában és a kozmetikai iparban nem használják fel. A lucuma íze nagyon népszerű Dél-Amerikában, ahol különböző desszertek, például fagylaltok, pudingok, turmixok, sütemények és édességek készítéséhez használják. A peruiak a lucuma fagylaltot nemzeti kincsüknek tekintik. A konyhai felhasználáson kívül a lucuma kivonatot kozmetikai termékekben is használják. Antioxidánsainak köszönhetően nagyra értékelik az öregedésgátló kozmetikumokban és bőrápolási termékekben. Bár a lucuma az európaiak számára még mindig egzotikusnak számít, az új és egészséges összetevőket kereső fogyasztók tudatában lassan kezd helyet nyerni.