Lóhere zab (Avena strigosa)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A zab (Avena strigosa), más néven Dhataki, egynyári növény, amelyet egészséges magjai miatt termesztenek. A zuzmófélék családjába tartozó növényfaj, a zöld képviselőjének hazája Európa, de ma már az egész világon népszerűségnek örvend. A címeres zab termesztéséhez mérsékelten nehéz, vízáteresztő és mély, kellő nedvességtartalmú talajra van szükség. A növényt rövid növekedési idő, erős és gyorsan növő gyökerek és nagy föld feletti térfogat jellemzi.
A termékek, amelyekben a lóherét felhasználják, főként különféle élelmiszerek. A magok olyan egészségügyi előnyöket tartalmaznak, mint a rostok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok. A legnépszerűbb termék kétségtelenül a pehely, amely világszerte sok ember számára alapvető reggeli alapanyaggá vált. A zabpelyhet például müzliben, zabkásában vagy zabpelyhes sütemények sütéséhez használják. A zabpehely a sportolók körében népszerű fehérjeszeletek fő összetevője is. A lóherét gyógyszerekben és kozmetikumokban is felhasználják. A zabolaj például regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik, és bőr- és hajápolásra használják.