Lizinozim
Egyéb nevek: 1-4-Béta-N-acetil-muramidáz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A lizozim egy természetben előforduló enzim, amelyet az jellemez, hogy a sejtfalak lebontásával képes elpusztítani a baktériumsejteket. Ezt az enzimet, amelynek más nevei 1-4-Béta-N-Acetil-muramidáz vagy muramidáz, először 1922-ben fedezte fel Frederick Twort brit bakteriológus. Miután Alexander Fleming brit biokémikus felfedezte a lizozim antibiotikus hatását, az enzimet az orvosi gyakorlatban húgyúti fertőzések, szemfertőzések, sőt a fogszuvasodás megelőzésére is kezdték használni.
A lizozimot az élelmiszeriparban is használják, különösen a sajtgyártásban, ahol a nemkívánatos baktériumok és penészgombák szaporodásának gátlására szolgál. Az enzimet bizonyos sajttípusokhoz is hozzáadják, hogy megakadályozzák a gázok képződését, amelyek nem kívánt repedésekhez vezethetnek. A kozmetikai iparban a lizozimot baktériumölő tulajdonságai miatt gyakran használják olyan termékekben, mint a szappanok, samponok és arcmaszkok. A lizozim másik felhasználási területe az italok, például a bor vagy a sör, ahol természetes tartósítószerként működik. Ezenkívül a mezőgazdaságban is használják, különösen a baromfitenyésztésben, ahol az antibiotikumok alternatívájaként szolgálhat.