Levulinsav
Egyéb nevek: Levulinsav, levulinsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A levulinsav, más néven levulinsav vagy acidum levulinicum, a karbonsavak csoportjába tartozó szerves anyag. Molekulája hat szénatomból, tizenkét hidrogénatomból és egy pár oxigénatomból áll. Ezt a savat először a 19. században Guglielmo Hugo Ventura olasz tudós izolálta számos növényfajtából, többek között kukoricából és szilvából.
Ma a levulinsavat számos ipari alkalmazásban használják. Fontos alapanyag a kozmetikai iparban, ahol tartósítószerként és minőségstabilizátorként szolgál a kozmetikai termékekben. Ezért nélkülözhetetlen összetevője a testkrémeknek, fürdőhaboknak vagy a dekoratív kozmetikumoknak. Antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szaporodását a kozmetikai termékekben. Az élelmiszeriparban aromaként vagy tartósítószerként használják. A gyógyszeriparban a levulinsavat egyes gyógyszerek előállításához használják. A levulinsav a bioplasztikai iparban a megújuló erőforrásokból előállított műanyagok előállításának egyik építőköve is. Például a polivinil-klorid (PVC) levulinsavból történő előállítását a hagyományos PVC-gyártási folyamat fenntartható alternatívájaként javasolják. Az utóbbi években a bioetanol-gyártás prekurzoraként is alkalmazásra került.