Levendula (Lavandula angustifolia)
Egyéb nevek: Levendula keskeny levelű, levendula spikenard, Lavandula officinalis
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A levendula, más néven keskeny levelű levendula, tüskés levendula, tüskés levendula, vagy Lavandula officinalis, egy népszerű növény, jellegzetes szürkészöld levelekkel és feltűnő kék virágokkal. A nyugat-mediterrán régióban őshonos, és a siketfűfélék családjába tartozó félcserjék közé sorolják. Illata és gyógyhatása miatt már az ókor óta nagyra értékelik. Ma világszerte széles körben termesztik, nemcsak szépsége, hanem széleskörű felhasználási lehetőségei miatt is.
A levendula illóolajat a parfümiparban, a kozmetikumokban és az aromaterápiában használják. Nyugtató és fertőtlenítő tulajdonságairól ismert. A levendulaolajat gyakran adják krémekhez, testápolókhoz és más kozmetikai termékekhez, mivel képes megnyugtatni az irritált bőrt és fokozza a bőr regenerálódását. Az aromaterápiában a levendulát nyugtató és szorongáscsökkentő tulajdonságai miatt használják. Ezenkívül a levendulavirágot a gasztronómiában is használják, különösen a provence-i konyhában, ahol különböző ételek és italok ízesítésére használják. A levendulatea finom, finoman kesernyés és frissen fűszeres íze miatt népszerű. A levendulavirág egyes mézfajták összetevője is. A levendulát emellett a háztartásban is használják - a tasakokban lévő száraz virágok természetes molyriasztóként szolgálnak, és az ágyneműk és ágyneműk illatosítására is alkalmasak.