Leucin
Egyéb nevek: (2S)-2-amino-4-metil-pentánsav
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A leucin, más néven (2S)-2-amino-4-metil-pentánsav a kilenc esszenciális aminosav egyike, amelyet a szervezet nem képes saját maga előállítani, ezért táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinni. A három elágazó láncú aminosav (BCAA) egyike, az izoleucinnal és a valinnal együtt. A BCAA-k az izomfehérje egyharmadát teszik ki, és kulcsszerepet játszanak az izomnövekedés és a regenerálódás folyamatában.
A leucin számos fehérjében gazdag élelmiszerben, például húsban, halban, tojásban, tejtermékekben, szójában és diófélékben van jelen. Mindezek a termékek tehát alapvető forrásai ennek az alapvető elemnek. A leucint az étrend-kiegészítőkben és a sporttáplálkozásban is gyakran használják, különösen azoknál, akik testépítéssel vagy más erőnléti edzéssel foglalkoznak. Ennek oka, hogy a leucin képes serkenteni a fehérjeszintézist az izmokban, ami elősegíti az izomnövekedést, és segít az izmok regenerálódásában is a megerőltető edzés után. Ezenkívül a leucint egyes gyógyszerekben is használják, és az izomsorvadásban szenvedő betegek terápiájának részeként vagy a súlyos betegek és lábadozók táplálkozási támogatásának részeként.