Lencse (Lens culinaris)
Egyéb nevek: konyhai lencse, Lens esculent, Ervum lencse
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A lencse, sokan lencse, Lens esculent vagy Ervum lens néven is ismerik, a hüvelyesek családjába tartozó kis hüvelyesek gyümölcse. Az ókori Ázsiában őshonos, már az ókorban is termesztették, és a mai napig világszerte a konyhák népszerű részét képezi. Népszerűségét magas fehérje-, rost- és összetett szénhidráttartalmának köszönheti. Többféle fajtája és színe létezik, a zöld, barna, vörös és fekete beluga lencsétől kezdve.
A lencsét számos élelmiszeripari termékben jelentős mértékben felhasználják. Jellemzően levesekben, mártásokban, salátákban vagy főétkezések köreteként használják. A vörös lencse népszerű az indiai konyhában, ahol a hagyományos dalt főzik belőle. Kiválóan alkalmas humusz vagy kenhető krémek készítésére is. Az utóbbi időben a lencse a húsmentes diétákban is népszerűvé vált, ahol nemcsak magas fehérjetartalma, hanem állaga miatt is helyettesíti a húst. A lencséből készült tészták, kenyerek vagy rágcsálnivalók is megtalálhatók a piacon. Különleges kategória a liszt, ahol a lencsét magas fehérjetartalma és alacsony glikémiás indexe miatt használják, így cukorbetegek vagy gluténmentes diétán lévők számára is alkalmas.