Lanolin alkohol
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A lanolinalkoholt, amelyet cink-só vagy cink-só PCA néven is ismerünk, iparilag lanolinból vonják ki, amely egy juhgyapjúból nyert zsír. Lanolinészterek és koleszterin komplex keveréke. Abban különbözik más alkoholoktól, hogy sűrű és viaszos tapintású. Enyhén sárga színű és jellegzetes szaga van.
Tulajdonságai miatt ezt az alkoholt széles körben használják a kozmetikai iparban. Kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, segít puhán és rugalmasan tartani a bőrt, ezért gyakori összetevője a különböző kéz-, test- és arckrémeknek. Az ajakbalzsamokhoz is adják, ahol segít megvédeni az ajkakat a kiszáradástól. Mivel képes csökkenteni a transzepidermális vízveszteséget, számos hajápoló termékben is megtalálható. A lanolinalkohol azonban a gyógyászatban is felhasználásra kerül, ahol különböző bőrbetegségek, például az ekcéma vagy a pikkelysömör kezelésére szolgáló kenőcsökhöz és krémekhez adják.