Laminaria Japonica (japán pengevirág)
Egyéb nevek: Kombu, Kelp, tengeri kelkáposzta
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A japán moszat, más néven Kombu, Kelp vagy tengeri káposzta, egy olyan hínárfaj, amely a Csendes-óceán hűvös tengeri vizeiben bőségesen megtalálható, és Japán a fő termelője. Hidegkedvelő növény, amely főként 5-20 Celsius-fokos vízben nő. Sötétzöldtől a majdnem feketéig terjedő színe jellemzi.
A japán csomófű különösen népszerű az ázsiai konyhában, különösen a japán és a koreai konyhában, ahol különböző kulináris különlegességek készítéséhez használják. Hajlékony leveleit általában szárítják és tovább feldolgozzák. Nyersen ritkán fogyasztják. Alkalmas levesekhez, mártásokhoz, rizsételekhez vagy tésztákhoz. Azonban a nyugati országokban is népszerű, ahol különféle táplálékkiegészítők készítésére használják, különösen magas jód-, ásványi anyag- és vitamintartalma miatt. Gyakran szerepel a különféle diétás programok között, vagy különböző méregtelenítő termékek készítéséhez használják. Ezenkívül a Kombu-t komposzt és trágya készítésére is használják a növénytermesztéshez. A tengeri káposztát a kozmetikai iparban is használják, ahol különböző arcmaszkok, krémek és borogatások készítéséhez használják.