facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Laktóz (Saccharum lactis)

Egyéb nevek: Laktóz

Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)


A laktóz vagy saccharum lactis egy természetes cukor, amely a tejtermékekben található. Ez a diszacharid glükóz és galaktóz molekulákból áll. Egyedülálló abban a tekintetben, hogy a természetben csak az emlősök tejében fordul elő. A laktóz fontos az újszülötteknél, ahol a vastagbélben történő erjedése révén az energiafelvétel fontos összetevőjeként szolgál. Édesítő tulajdonságai miatt a laktózt gyakran használják az élelmiszeriparban.

A laktózt tartalmazó termékek közé tartoznak a tej és a tejtermékek, például a joghurt, a sajt és a fagylalt. Emellett megtalálható kész levesekben, növényi zsíros termékekben, pékárukban, szárított teában és kávéban, csokoládéban és sok más élelmiszerben is. Az élelmiszeriparban a laktózt az élelmiszerek, például a jégkrémek állagának és stabilitásának javítására használják. A gyógyszeriparban nagyon népszerű összetevő a gyógyszerek gyártása során, ahol tabletták töltőanyagaként szolgál. A laktóz édes íze segít elfedni egyes gyógyszerek kellemetlen ízét is. Meg kell jegyezni, hogy vannak laktózérzékenyek, akik számára a laktóz fogyasztása nem megfelelő. Szerencsére ma már szinte minden tejtermékre léteznek alternatívák.

Az Laktóz (Saccharum lactis) a következő termékekben található meg

Kategória
Top