Kurkuma (Curcuma longa)
Egyéb nevek: Curcuma longus, indiai sáfrány
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kurkuma, tudományos nevén Curcuma longa, néha kurkuma vagy indiai sáfrány, egy erős gyógyhatású gyógynövény, amelyet elsősorban Dél-Ázsiában termesztenek. Élénksárga színe és erős aromás illata miatt fontos eleme a konyhai és kozmetikai alkalmazásoknak.
A kurkuma a curry néven ismert hagyományos indiai fűszer egyik fő összetevője. Ezenkívül gyakran adják rizshez, szószokhoz és levesekhez jellegzetes íze és színe miatt. Az utóbbi években azonban a kurkuma egyre fontosabb szerepet kezdett játszani más területeken is. A gyógyszeriparban például gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai miatt használják, és e folyamatok melléktermékei a kurkuminoidok, amelyeket természetes színezékként használnak az élelmiszerekben és kozmetikumokban, illetve antioxidánsként az étrend-kiegészítőkben. A kurkuma egyre népszerűbb a kozmetikumokban is, ahol természetes színezőanyagként használják samponokban, krémekben és sminkekben. Akár kulináris, kozmetikai vagy gyógyszerészeti felhasználásra, a kurkuma egyre inkább mindennapi életünk szerves részévé válik.