Kukoricakeményítő
Egyéb nevek: Kukoricakeményítő, Amylum maydis, Zea mays, Zea mays keményítő
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kukoricakeményítő, más néven kukoricakeményítő, Amylum maydis, Zea mays vagy Zea mays keményítő egy fehér, alaktalan, porszerű anyag, amelyet a kukorica magjából nyernek ki. Ezt a keményítőt a kukoricamag őrlésével és mosásával, majd szárításával állítják elő. Az eredmény egy szagtalan por, amelynek rendkívül széleskörű felhasználási területe van, különösen az élelmiszer- és gyógyszeriparban, de a kozmetikai és a papíriparban is.
Az élelmiszeriparban a kukoricakeményítőt sűrítőanyagként használják szószokban, levesekben és desszertekben, azaz olyan termékekben, ahol a kívánt állagot kell elérni. Gyakran szerepel a pékárukban is, és egyes pékárukhoz adják a könnyedség és a térfogat elérése érdekében. Édességekben töltőanyagként is használják. A gyógyszeriparban ez a keményítő a porok, tabletták és kapszulák fontos összetevője, a kozmetikai iparban pedig porok, púderes rúzsok és más kozmetikai termékek alkotórésze. A papíriparban a kukoricakeményítőt karton és papír gyártásához használják. Semleges szaga és íze, valamint feldolgozási tulajdonságai miatt népszerű.