Közönséges hajdina (Polygonum fagopyrum)
Egyéb nevek: Hajdina, Fagopyrum esculentum, hajdina, hajdina
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A közönséges hajdina (Polygonum fagopyrum) más néven hajdina, Fagopyrum esculentum vagy hajdina. Az eredetileg Ázsiából származó növényt 6 000 évvel ezelőtt termesztették, majd fokozatosan elterjedt az egész világon. Szívóssága és könnyű termeszthetősége miatt népszerű szántóföldi növény. A hajdina megkülönböztető jegyei a világos rózsaszínű virágok és a sötétbarna, diószerű termések. A hajdina fő felhasználási területe a konyha, de ez a sokoldalú segédnövény a gyógyászatban is felhasználható.
A hajdina kulináris felhasználási területei igen széleskörűek. Leggyakrabban lisztet készítenek belőle, amely ideális kenyér, gombóc, palacsinta, tészta vagy gnocchi készítéséhez. A hajdinaliszt különösen népszerű a coeliakiában szenvedők körében, mivel gluténmentes. Ezenkívül a hajdinából készítenek zabkásákat, leveseket, édes és sós ételeket, sőt italokat is. A hajdinát gyakran adják salátákhoz, vagy húsok mellé köretként használják. A hajdinából egy erjesztett, sörszerű italt is készítenek, amelyet hajdinasörnek neveznek. Az innovatív konyhák desszertek, édességek és fagylaltok készítéséhez is használják a hajdinát. A hajdina a gluténmentes élelmiszerek népszerű alapanyagává is kezd válni.