Koriander (Coriandrum sativum)
Egyéb nevek: koriander, ánizs, római kömény, koriander, kínai petrezselyem, koriander, dhanyaka, dhania, kustumburi, koriander, persil arabe, koriander
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A koriander, más néven koriander, ánizs, ánizs, római koriander, koriander, kínai petrezselyem, koriander, dhanyaka, dhania, kustumburi, koriander, persil arabe vagy cilantro, egy egyéves fűszernövény, amelyet illatáért és ízéért termesztenek. Ez a növény különösen népszerű az ázsiai, latin-amerikai és mediterrán konyhában. Magjai friss, enyhén fűszeres ízűek, míg levelei ízükben a petrezselyemre emlékeztetnek. Gyorsan elpárolog, ezért csak a kész ételekhez szabad hozzáadni.
A koriandert természetes ízesítőként vagy fűszerként számos ételben és termékben használják. Például különféle szószokban, levesekben, salátákban, rizsben, hüvelyesekben és húsokban. Rendszeresen használják a mexikói konyhában, ahol a salsában vagy a guacamoléban is megtalálható. Magjait bizonyos alkoholfajták, például a gin előállításához is felhasználják. A koriandert a gyógyászatban is használják, köszönhetően gyógyhatásának, amely a puffadás és a görcsök jó gyógymódjává teszi, valamint a kozmetikumokban. A korianderből készült olajok vagy krémek például gyulladáscsökkentők és nyugtatják a bőrt.