Köménygyökér (Carum carvi)
Egyéb nevek: kömény, kömény, kömény, kömény, Cuminum cyminum
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Carum carvi egy olyan növény, amely Csehországban szabadon nő a réteken és többféle hegyi réteken. Kétéves vagy rövid életű növény, amelynek magas rizómája 30-60 cm magasra nő, és jellegzetes göndör levelekkel rendelkezik. Május-júniusban virágzik, amikor apró fehér vagy rózsaszín virágok jelennek meg a növényen. A tojásdad alakú termés, amely az ágak végén található, magként funkcionál. Ezeket a gyümölcsöket kulináris és gyógyászati célokra használják.
A köménygyökeret leggyakrabban a kulináris gyógyászatban használják. Magjait jellegzetes és egyedi íz jellemzi, amely enyhén fűszeres és édes. Jellegzetes illata van, amely nagyon jellegzetes és könnyen felismerhető. A köménymagot széles körben használják a pékáruk gyártásában, ahol a kenyérnek és a zsemlének egyedi ízt kölcsönöz. Nemcsak jellegzetes ízt adnak az ételeknek, hanem az emésztést is segítik. A kömény egyes sajttípusok fontos összetevője is. A köményt fűszernövényekkel kombinálva gyakran használják a húsok pácolásához. A gyógyászatban is használják, ahol antiszeptikus és emésztést elősegítő hatása miatt értékelik.