Kombucha
Egyéb nevek: Kombucha
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kombucha, csehül kombuča néven is ismert ital, amelyet tea erjesztésével állítanak elő. Ez az erjesztett ital eredetileg Kelet-Ázsiából származik, de az utóbbi néhány évben világszerte nagyon népszerűvé vált. A kombuchát az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt értékelik, amelyek elsősorban probiotikus tulajdonságaihoz és vitamintartalmához kapcsolódnak. A kombucha készítésének hagyománya több ezer évre nyúlik vissza, és számos mítosz és legenda fűződik hozzá.
A kombucha italt elsősorban fogyasztási termékként használják, palackokban árulják, sokféle változatban és ízesítésben. A klasszikus kombucha mellett léteznek különböző gyümölcsökkel, gyógynövényekkel vagy fűszerekkel ízesített változatok is. Az ital mellett a kombuchát a kozmetikai iparban is használják. Például arcmaszkok, tonikok és szérumok előállításához, ahol antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait használják ki. Továbbá a kombuchát likőrök és borecetek előállításához is használják. Az ital növekvő népszerűségével a kombucha más termékekben, például fagylaltokban és kekszekben is megjelenik.