Kolloidális zabpehely
Egyéb nevek: Kolloid zabpehely
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kolloid zabliszt, más néven kolloid zabpehely, az utóbbi időben egyre népszerűbb alapanyaggá vált a kozmetikai iparban. Egyedülálló tulajdonságai értékes előnyöket jelentenek az érzékeny és problémás bőr ápolásában. A kolloid zab, vagyis a finomra őrölt zabliszt ugyanis rendkívül tápláló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megvédik a bőrt az irritációtól, megnyugtatják és segítenek fenntartani a bőr természetes hidratáltságát.
A kolloid zabot gyakran használják a száraz, érzékeny vagy atópiás bőrre tervezett termékekben. Gyakran megjelennek testápoló krémekben, krémekben, tusfürdőkben vagy arcmaszkokba. Széleskörű használatuk annak köszönhető, hogy a kolloid zabpelyhek segítenek fenntartani a bőr természetes pH-értékét, elősegítik a bőr regenerálódását és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezért ezeket a termékeket gyakran használják ekcémás, pikkelysömörös vagy különböző típusú bőrgyulladásban szenvedő betegeknél is. Egy másik gyakori felhasználási terület a gyermekek bőrének ápolására szolgáló termékek, amely különösen érzékeny és hajlamos az irritációra. A kozmetikumokban a kolloid zab általában emolliensként szolgál, ami azt jelenti, hogy növeli a bőr hidratáltságát azáltal, hogy csökkenti a víz elpárolgását a bőrfelületről. Ez hozzájárul a bőr rugalmasságához és a külső hatásokkal szembeni ellenálló képességéhez.