Köles (Panicum miliaceum)
Egyéb nevek: köles
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A köles, más néven köles az egyik legrégebbi gabonaféle, amelyet az emberiség történetében termesztettek. Ez a gabonaféle eredetileg Ázsiából származik, és leginkább Észak-Kína, Oroszország és Mongólia sztyeppéin terjedt el. Mivel a napfény és a hőmérséklet iránti magas, de a talaj és a nedvesség iránti alacsony igénye miatt a termesztése igen igénytelen növénynek számít. A köles gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, például folsavban, niacinban és tiaminban, és magas a rosttartalma.
A köles felhasználása igen változatos - egész szemek formájában gyakran adják levesekhez és kásákhoz, de lisztet is készítenek belőle. Finom textúrája és kellemes barnás színe van, gluténmentes, ezért népszerű a coeliakiás és más gluténérzékenyek körében. Nagyon gyakran használják egészséges sütemények, tészták, reggeli müzlik és kávépótlók készítéséhez. A kölest az egészséges táplálkozásban is széles körben használják, például joghurthoz, müzlihez és más reggeli menükhöz adott pehely formájában. Magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően a köles a vegánok és vegetáriánusok étrendjének kedvelt része.