Kókusz-glükozid
Egyéb nevek: Kókuszdió glükozidok
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kókuszdió-glükozid, más néven kókuszdió-glükozidok egy élvezhetetlen, ehető, enyhén édes, sárga folyadék, amelyet számos termék összetevőjeként használnak. Ezt az anyagot a kókuszolaj és a gyümölcscukor kombinálásával állítják elő, és a tenzidek, azaz a habosító és tisztítószerek közül az egyik legenyhébbnek számít. A kókuszglükozid a természetes és biotermékek kedvelt összetevője, mivel biológiailag teljesen lebomló és a környezetre ártalmatlan.
A kókusz-glükozid felhasználása a kozmetikai és higiéniai termékek széles skáláján megtalálható. Leggyakrabban samponokban, tusfürdőkben, arc- és testtisztító habokban, valamint borotválkozási termékekben és gyermekeknek szánt kozmetikumokban található meg. Ennek oka, hogy a kókusz-glükozid enyhe és gyengéd a bőrhöz. Nem irritálja az érzékeny vagy allergiás bőrt, és nem okoz szárazságot. Ezenkívül segít fenntartani a bőr egyensúlyát, mivel támogatja annak természetes védekezőképességét és egészségét. Népszerűségének másik oka, hogy ez az összetevő gazdag, fényűző habot eredményez, amely kellemes mosási élményt nyújt. A kókusz-glükozid ideális a szulfátmentes termékek létrehozásához is, amelyek kíméletesebbek a bőrhöz és a hajhoz.