Koffeinsav
Egyéb nevek: 3,4-hidroxifahéjsav, kávésav
Harm score: 4 (Enyhén káros kémia)
A kávésav, más néven kávésav vagy 3,4-hidroxifahéjsav a fahéjsav egyik legfontosabb származéka. Ez az anyag számos növényben jelen van, és a kártevők elleni védekező rendszerük egyik fő összetevője. A kávésav fontos antioxidáns is, és gyulladáscsökkentő tulajdonságait számos tudományos tanulmány vizsgálta.
A kávésav vagy koffeinsav egyes élelmiszerek és italok, köztük a kávé fontos összetevője, innen ered a neve is. Meg kell azonban jegyezni, hogy bár egyes források azt állítják, hogy a kávéban a kávésav aránya magas, a valóságban a koncentrációja viszonylag alacsony. A kávésav megtalálható a diófélékben, gyümölcsökben, például a kiviben, a citromban és az almában, valamint egyes zöldségekben, például a hagymában és a fokhagymában is. Mivel a kávésav erős antioxidáns, ezért népszerű összetevője egyes krémeknek és egyéb kozmetikai termékeknek is, amelyek célja a bőr védelme a károsodástól.