Királyi dió (Juglans regia)
Egyéb nevek: dió, dió, dió
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A királyi dió, más néven dió, dió vagy angolul dió, a Juglans regia őshonos lombhullató fa. Bár ezt a fajt a Balkánon és a Himalájában tartották őshonosnak, ma már az egész világon elterjedt. Termését, a diót széles körben fogyasztják, és az élelmiszeriparban is felhasználják. A királyi diófa erős, vonzó és tartós fája miatt is népszerű, amelyet széles körben használnak az asztalosiparban.
A dió gazdag tápanyagforrás. Magas a zsír-, fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, különösen mangánban és rézben. Az élelmiszeriparban a diót nemcsak önálló élelmiszerként, hanem számos étel, desszert, saláta és pékáru összetevőjeként is használják. Emellett dióolajat is készítenek belőle, amelyet a konyhában és a kozmetikai iparban használnak fel. A diófa kiváló minőségű és esztétikus faanyagát bútorok, intarziák, hangszerek és különféle fadíszek készítéséhez használják. A fát az asztalosiparban és a luxus csempék gyártásában is szívesen használják.