Kínai licsi (Litchi chinensis)
Egyéb nevek: kétlevelű finom
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kínai licsi, más néven kétlevelű finom, szubtrópusi örökzöld fa, amely a kínai Kanton és Fujian tartományokban honos. Gyümölcsét első látásra kemény és egyenetlen, vörösesbarna héja jellemzi. Évente akár kétszer is terem ezen a fán, és jelentős népszerűségnek örvend itthon és külföldön egyaránt. Az egyik legrégebbi termesztett növény, és a savanyított gyümölcsökkel már az ókori Kínában is kereskedtek.
A kínai licsi különösen aromás gyümölcse miatt kedvelt, amelyet édes, enyhén savanykás íze jellemez. A licsi fogyasztható frissen, szárítva, tartósítva, illetve gyümölcslé vagy bor készítésére. Kínában és Délkelet-Ázsiában a licsiből különféle édességeket, kompótokat és lekvárokat is készítenek. Különleges ízének és finom aromájának köszönhetően a licsi ma már a kozmetikumokban is használatos, különösen különböző arcpakolásokban, krémekben és olajokban. Annak ellenére, hogy a licsi általában frissen fogyasztják, szárított formában is megtalálható. A "licsi dió" néven ismert szárított licsi a teák és fűszerkeverékek kedvelt összetevője. A gyógyszeriparban a licsi kivonatokat antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt használják.