Kínai jamgyökér (Dioscorea batata)
Egyéb nevek: Könnyűgyökér, kínai burgonya
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kínai jam vagy kínai gyökér vagy kínai burgonya egy értékes növény, amelyet főként Ázsiában, különösen Kínában, Koreában és Japánban termesztenek. Botanikai neve Dioscorea batata, és kúszónövény. Akár az 5 méteres magasságot is elérheti, és gumóiról ismert, amelyek hosszú, hengeres, sárgásfehér, néha rózsaszínű gumók. Ez az ehető növény egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek miatt szuperélelmiszerként tartják számon - tápanyagokban gazdag, számos egészségügyi előnnyel rendelkező élelmiszer.
A kínai jamgyökeret elsősorban a gasztronómiában használják. A burgonyához hasonlóan - főzve, sütve, sütve, sütve vagy grillezve - elkészített különféle ételek elsődleges alapanyaga. Nyersen is fogyasztható. Semleges íze és szilárd állaga miatt nagyon népszerű a konyhában. Keményítő készítésére is használják, amely a sütés, cukrászat és tésztakészítés fontos alapanyaga. Gumóit házi gyógyszerként hasmenés, cukorbetegség ellen és az immunrendszer erősítésére is használják. A gasztronómiai felhasználáson kívül a jamgyökeret a kozmetikumokban is használják. A gumókból kivonatot nyernek, amelyet kiváló hidratáló és tápláló tulajdonságai miatt krémekhez, maszkokhoz és más kozmetikai termékekhez adnak. A hagyományos kínai orvoslásban a jamgyökeret számos betegség kezelésére használják, többek között asztma, köhögés, hörghurut, ízületi gyulladás, klimaxos problémák, vesebetegségek kezelésére, valamint a szív erősítésére.