Keserű uborka (Momordica charantia)
Egyéb nevek: momordika, keserű tök, keserű tök, ku-gua, karela, keserű dinnye, keserű alma, keserű tök, keserű tök
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A keserű uborka, más néven momordica, keserű tök, keserű tök, ku-gua, karela, keserű dinnye vagy keserű alma, a hagyományos kínai és indiai gyógyászatban az egyik legfontosabb gyümölcsnek és zöldségnek számít. Ez a növény Ázsia, Afrika és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi régióiban őshonos. Világoszöld megjelenése és kifejezetten kesernyés íze jellemzi, amelyet azonban nagyra értékelnek. Legfőbb előnye a gyógyászati tulajdonságok széles skálája. A Momordica például antidiabetikus hatású, és segít csökkenteni a vércukorszintet.
A keserű uborkát számos élelmiszeripari termékben használják. Világszerte népszerű a konyhákban, és számos egzotikus étel egyik fő összetevője. A friss momordica termését zöldségként használják különböző ételek elkészítésénél, például töltött cukkini formájában, salátákban vagy levesek összetevőjeként. Ezenkívül a keserű uborkából különféle lekvárokat, gyümölcsleveket, teákat, sőt még bort is készítenek. A Momordica szárítva is felhasználható fűszerként. A keserű uborkát emellett az orvosi és gyógyszeriparban is használják, ahol különböző készítményeket vagy étrend-kiegészítőket készítenek belőle a cukorbetegség, a májbetegségek, az asztma kezelésére vagy a fogyás elősegítésére.