Kender (Cannabis sativa)
Egyéb nevek: Kender
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kender, más néven kender, egy Ázsiában őshonos növény, amely ma már gyakorlatilag az egész világon elterjedt. A kender egy olyan fajtája, amely ipari és gyógyászati felhasználásának széles skálájáról ismert. Magjai, levelei és szárai számos termék forrása. A mai tudomány és technológia a kender növény szinte minden részét hasznosítani tudja, legyen szó a kemény rostokról, a fehérjékben és omega-zsírsavakban gazdag magokról, vagy az olyan hatóanyagokat, mint a CBD és a THC tartalmazó virágokról.
A kendert például a textiliparban használják, ahol rostjaiból ruházatot, kötelet és fonalat készítenek. A papíriparban újrahasznosított papír előállítására használják, az autóiparban pedig egyes autók burkolatának részét képezi. Az élelmiszeriparban is felhasználják, különösen a kendermagolaj előállítására vagy az élelmiszerek fehérjeforrásaként. A kendert a kozmetikumokban is használják krémek, balzsamok, samponok és szappanok előállítására, regeneráló és nyugtató tulajdonságainak köszönhetően.
Végül, de nem utolsósorban a kender jelentős hatást gyakorol a gyógyászatban. Az orvosok és tudósok számos betegség kezelésére kutatják és használják a növényt. A kender a CBD (cannabidiol) forrása, amely számos betegség és rendellenesség kezelésében bizonyítottan hatékony, többek között az epilepszia, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a rák és a depresszió kezelésében. A kender a THC (tetrahidrokannabinol) forrása is, amely pszichoaktív hatásairól ismert anyag, és mind az orvosi, mind a szabadidős célú kannabisz aktív összetevője.