Keményítő
Egyéb nevek: menedékjog, keményítő
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A keményítő, más néven amylum vagy keményítő, a növények által energiatároló anyagként képzett biológiai anyag. Ez a tárolóanyag glükózból áll, és főként a növények, például a gabonafélék, a burgonya, a rizs, a kukorica vagy a búza magvaiban és rizómáiban található meg.
Gazdasági szempontból a keményítő az egyik legfontosabb nyersanyag, amelyet számos iparágban használnak fel. Az élelmiszeriparban például levesek, mártások, pudingok és lekvárok sűrítőanyagaként, de pékáruk és cukrásztermékek összetevőjeként is használják. A keményítőt a textiliparban is használják a szálak feldolgozásához. A gyógyszeriparban is megtalálható, ahol tabletták kötőanyagaként használják. A kozmetikai iparban a keményítőt például különböző krémek állagjavítójaként használják. A papíriparban és a bioműanyagokban is használják. A keményítőt széles körben használják a biotechnológiában is, ahol glükózforrásként szolgál a bioüzemanyagként használt etanol előállításához.