Kardamomfa (Elettaria cardamomum)
Egyéb nevek: Kardamom (a növény illóolaja: kardamomfa - Elettaria cardamomum, egyiptomi bors, Moura bors) Cassia (a növény illóolaja: Cinnamomum cassia - kínai fahéj)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kardamomfa, latin nevén Elettaria cardamomum, egy egzotikus növény, amely Délkelet-Ázsiában, különösen Indiában, Malajziában és Srí Lankán őshonos. Kardamompaprika, egyiptomi bors vagy borspor néven is ismert. Ez a növény a gyömbérfélék családjába tartozik, körülbelül három méter magasra nő, termése, vagyis magja pedig nemcsak Ázsiában, hanem Európában és a Közel-Keleten is népszerű fűszer.
A kardamomot jellegzetes, erős, de enyhén kesernyés és fűszeres ízével a világ minden táján használják a konyhákban. Összetéveszthetetlen aromája és íze gyakran szerepel a hagyományos keleti desszertekben, süteményekben vagy kávékban. Az európai konyhában a kardamom a sütéshez használt fűszerkeverékekben is szerepel, a külső héjakat pedig a kávéba szórva adnak neki különleges ízt. A kardamomfát a gyógyászatban is használják, ahol a hagyományos ayurvédikus gyógyászatban is helyet kapott.
Egy másik népszerű fűszer a kasszia, amelyet gyakran kínai fahéjként vagy Cinnamomum cassia néven emlegetnek. Ez a növény közeli rokonságban áll a klasszikus ceyloni fahéjfával. Illóolaját széles körben használják a fahéj olcsóbb helyettesítőjeként, különösen Amerikában és Ázsiában, de a fahéjhoz képest a kasszia keményebb és egyenesebb darabokat termel. Illata erősebb és fűszeresebb. A kasszia az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, ételekbe édesítve, levesekhez, mártásokhoz vagy sütőkeverékekhez adva. Ezenkívül a kasszia a hagyományos kínai orvoslásban is helyet kap.