Karboximetil-inulin
Egyéb nevek: CMI
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A karboximetil-inulin (CMI) egy kémiai anyag, amely inulinból származik. Az inulin egy poliszacharid, amely nagy koncentrációban található meg egyes növényfajokban, például a cikóriában. Feldolgozáskor az inulin reakcióba lép klór-ecetsavval, amely karboximetil-inulinná alakítja. Ez az anyag vízben jól oldódik, és vizes oldatokban viszkózus gélt képez. A CMI-t egyedi kémiai és fizikai tulajdonságai miatt számos különböző iparágban használják.
A karboximetil-inulin széleskörűen alkalmazható az élelmiszer-, gyógyszer-, kozmetikai és agrokémiai iparban. Az élelmiszeriparban a CMI-t stabilizátorként, emulgeálószerként vagy sűrítőszerként használják számos termékben, például italokban, jégkrémekben, szószokban, lekvárokban, valamint pékárukban és cukrászati termékekben. A gyógyszeripar másrészt a CMI-t koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek gyártásához vagy orális adagolási formák összetevőjeként használja. Továbbá hidratáló tulajdonságai miatt a CMI-t széles körben használják a kozmetikai iparban, ahol krémek, samponok, kondicionálók és egyéb bőr- és hajápoló termékek összetevője. Az agrokémiai termékekben a CMI-t műtrágyák és növényvédő szerek összetevőjeként használják, ahol segít javítani a hatóanyagok növények általi felszívódását.