Kálium-szorbát
Egyéb nevek: Kálium-szorbát
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
A kálium-szorbát, más néven kálium-szorbát az élelmiszeriparban tartósítószerként használt vegyi anyag. Ez a szorbinsav káliumsója, amely maga is természetes tartósítószer. Fehér kristályok vagy por formájában szagtalan és vízben könnyen oldódik. A 20. század óta használják az élelmiszerekben, amikor biztonságos és hatékony alternatívájának tekintették egyes szintetikus tartósítószereknek.
Milyen termékekben használják a kálium-szorbátot? Különösen hasznos az olyan élelmiszereknél, amelyek hajlamosak a gyors romlásra. Konkrétan számos sajtban, joghurtban, italban, száraz gyümölcsökben, lekvárokban, süteményekben, jégkrémekben és más édes termékekben megtalálható. A kálium-szorbát előnye, hogy nem befolyásolja az adott élelmiszer ízét, színét vagy illatát. Az E202 kódú élelmiszer-adalékanyagok kategóriájába tartozik. A kozmetikai és gyógyszeriparban is használják. Bár általában biztonságosnak tekinthető, egyes tanulmányok szerint egyeseknél allergiás reakciókat vagy bőrirritációt okozhat.