Kálium-laktát
Egyéb nevek: Kálium-laktát, kálium-2-hidroxi-propanoát, E326
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kálium-laktát, más néven kálium-laktát, kálium-2-hidroxi-propanoát vagy E326 kóddal, az élelmiszeriparban széles körben használt anyag, amelyet tartósítószerként, emulgeálószerként és savasságszabályozóként használnak. Ez egy fehér kristályos por, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban, mivel képes megakadályozni a káros baktériumok és mikroorganizmusok szaporodását, különösen a húskészítményekben. Ezenkívül képes növelni az élelmiszerek eltarthatósági idejét és stabilizálni a szerkezetét.
A kálium-laktátot számos termékben használják, többek között sajtokban, konzervekben, édességekben, pékárukban, salátákban, zöldség- és gyümölcslevesekben, italokban, jégkrémekben, vajakban és egyéb sütőipari termékekben. Semlegesítő savassága miatt gyakran használják italokban is, beleértve az alkoholt is. A kozmetikumokban a kálium-laktátot hidratáló tulajdonságai miatt fürdősókban és más fürdőtermékekben használják. Annak ellenére, hogy széles körben használják, egyeseknél tartós allergiás reakciókat vagy bőrirritációt tapasztalhatnak. A legtöbb egészségügyi tanulmány azonban megerősíti, hogy a kálium-laktát élelmiszerekben és kozmetikumokban való felhasználása biztonságos.