facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Kálium-karbonát

Egyéb nevek: Kálium-karbonát, kálium-karbonát, kálium-karbonát, E501

Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)


A kálium-karbonát, más néven kálium-karbonát, kálium-karbonát vagy E501, egy fehér kristályos anyag, amelyet széles körben használnak az iparban és az élelmiszeriparban. A természetben a szilvinit ásványban található meg, valamint a tengerek és nagy tavak vizében oldva. Nagyon gyakran azonban iparilag állítják elő, mégpedig káliumsók elektrolízisével. Az élelmiszeriparban savanyúságot szabályozó anyagként használják, de felhasználása széleskörű, az üveggyártástól a szappanokon át a fényképészeti eljárásokig terjed.

Egyedülálló tulajdonságai miatt a kálium-karbonát nélkülözhetetlen összetevője néhány olyan élelmiszernek és terméknek, amelyeket nap mint nap használunk. Az élelmiszeriparban például az E501-et elsősorban savasságszabályozóként használják számos hosszabb eltarthatóságú termékben, például különböző levesekben, szószokban, fagylaltokban, süteményekben, italokban, sajtokban, sőt néha még a kenyérben is. Savasságszabályozója segít fenntartani az erjedési folyamathoz szükséges baktériumok működőképességét, miközben meghosszabbítja az élelmiszer eltarthatósági idejét. Ezenkívül a kálium-karbonát nélkülözhetetlen az üveg- és kerámiagyártásban, ahol olvasztószerként működik. A kozmetikumokban a szappanokban talál alkalmazást, ahol segít hosszabb ideig megtartani az alakját, és fokozza a szappan moshatóságát.

Az Kálium-karbonát a következő termékekben található meg

Kategória
Top