Kálium-jodid
Egyéb nevek: Kálium-jodid, E917, kálium-jodid
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kálium-jodid, más néven kálium-jodid, E917, vagy kálium-jodid, az élelmiszeriparban, a gyógyászatban és az iparban használt vegyi anyag. Fehér, szagtalan kristályos anyag, amely vízben jól oldódik. Sajátos keserű íze van.
Az élelmiszeriparban az E917 néven ismert kálium-jodidot stabilizátorként, emulgeálószerként, sűrítőszerként és savasságszabályozóként használják. Egyes pékáruk, sajtok, tejtermékek és még a porított levesek összetevője is. Egyes ásványvizekben is megtalálható. Kálium-jodidot is adnak a sóhoz, hogy jódozottá tegyék, ami fontos a megfelelő pajzsmirigyműködéshez. A gyógyszeriparban a kálium-jodidot olyan gyógyszerek előállításához használják, amelyek a szervezet jódhiánnyal összefüggő betegségeinek, például a pajzsmirigy-alulműködés egyes formáinak kezelésére szolgálnak. Az építőiparban a kálium-jodid a beton fagy elleni védelmére használt keverékek egyik összetevője. Nukleáris balesetek esetén kálium-jodidot osztanak szét a lakosság között a radioaktív jód felszívódása elleni megelőző intézkedésként.