Kálium-foszfát
Egyéb nevek: Kálium-foszfát, E340
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kálium-foszfát, más néven E340, az élelmiszeriparban adalékanyagként használt kémiai vegyület. Ezek a sócsoportok a természetben a növényekben fordulnak elő, de az ipari termeléshez szintetikusan állítják elő, gyakran kálium és foszforsav kombinálásával. A kálium-foszfátokat az élelmiszeriparban sokféleképpen alkalmazzák, savasságszabályozóként, ízfokozóként és tartósítószerként. Fontos megjegyezni, hogy az E340-et az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) biztonságos adalékanyagnak tekinti.
A kálium-foszfátot gyakran tartalmazó termékek közé tartoznak például a sajtok, tejtermékek, fagylaltok, sütemények, kekszek, instant italok és levesek, de a húskészítmények is. A tejiparban az E340-et emulgeálószerként használják, hogy biztosítsa a zsír és a víz homogén keverékét és megakadályozza azok szétválását. A pékségekben a kálium-foszfátot azért értékelik, mert javítja a pékáruk állagát és minőségét. Az élelmiszeriparon kívül a kálium-foszfátot az orvostudományban is használják ásványi kiegészítőként. Nagyon fontos azonban az ajánlott napi adagok betartása, mivel a túlzott foszfátfogyasztás súlyos egészségügyi problémákhoz, például csontritkuláshoz vagy vesekárosodáshoz vezethet. A szülőknek óvatosnak kell lenniük akkor is, ha E340-et tartalmazó termékeket adnak kisgyermekeknek, akik különösen érzékenyek a túlzott foszfátbevitelre.