Kálium-citrát
Egyéb nevek: Kálium-citrát, trikálium-citrát, E332
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kálium-citrát, más néven kálium-citrát vagy trikálium-citrát színtelen, kristályos, édes ízű, vízben jól oldódó anyag. Kálium és citromsav vegyülete, amelyet az élelmiszeriparban savasságszabályozóként és stabilizátorként használnak E332 jelöléssel. Többek között a gyógyászatban is használják, különösen a vesekő kialakulásának kockázatát csökkentve.
A kálium-citrátot számos élelmiszerhez és italhoz adják, például kólás italokhoz, szárított tejtermékekhez, édességekhez, mustárhoz, fagylalthoz, borokhoz vagy joghurthoz. Funkciója, hogy megakadályozza az élelmiszerek tulajdonságainak változását a tárolás során, és segít a szín és az íz stabilizálásában. Mivel a citromsav káliumsójáról van szó, a kálium-citrát képes megemelni a vér káliumszintjét - ezért fontos kiegészítő az alacsony káliumszintű emberek számára. Ugyanakkor terápiás hatásai is vannak, például enyhítheti a reumás ízületi gyulladás vagy egyes funkcionális gyomor-bélrendszeri rendellenességek tüneteit.