Kalcium-sztearát
Egyéb nevek: Kalcium-sztearát, kalcium-sztearát, kalcium-sztearát, kalcium-disztearát, kalcium-disztearát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kalcium-sztearát, más néven kalcium-sztearát, kalcium-sztearát, kalcium-sztearát vagy kalcium-disztearát fehér vagy halványsárga színű porszerű anyag, amely sztearinsavból és kalciumionokból áll. Vízben nem oldódik, de etanolban, éterben és zsíros anyagokban oldódik. A kalcium-sztearátot fontos tulajdonságai jellemzik, amelyek közé tartozik a nagy kémiai stabilitás, az oxidációval szembeni ellenállás és a súrlódáscsökkentő képesség.
A kalcium-sztearát számos olyan termékben megtalálható, amelyeket a mindennapi életben gyakran használunk. Különösen az élelmiszeriparban használják csomósodásgátló adalékanyagként, amely javítja az élelmiszerek állagát és textúráját. A kalcium-sztearátot elsősorban a sütő- és cukrásziparban, valamint a tejiparban használják. A kalcium-sztearátot gyakran használják a kozmetikai iparban is, különösen az emulziók stabilizátoraként, ahol emulgeálószerként javítja a kozmetikai termékek állagát. Felhasználása kiterjed a műanyag- és gumiiparra is, ahol kenőanyagként működik, és megakadályozza az ezekből az anyagokból készült termékek kötését.