Kalcium-glükonát (kalcium-glükonát)
Egyéb nevek: Kalcium-glükonát, kalciumsó Glükonsav, E 578
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kalcium-glükonát egy kémiai anyag, amelyet gyakran használnak az orvosi gyakorlatban és az élelmiszeriparban. Más elnevezései: kalcium-glükonát, kalciumsó-glükonsav, E578. Ezt a létfontosságú ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítőt gyakran használják vakarózás ellen, mivel képes a szervezetet a szükséges kalciummal feltölteni. Az orvostudományban elsősorban a szervezet kalciumhiányának kezelésére használják.
A kalcium-glükonát számos élelmiszeripari termékben megtalálható, ahol stabilizátorként, savanyúságszabályozóként, de szekvenálószerként is használják. A gyakorlatban ez például a sütőipari termékekben, a fagylaltban vagy a sajtokban fordulhat elő, ahol segít stabilizálni az élelmiszer szerkezetét. Ezenkívül bizonyos típusú ásványvizekben vagy tejtermékekben is használják élelmiszer-adalékanyagként. Mivel képes a fémekhez kötődni, bizonyos bortípusokban is használják, ahol segít a nemkívánatos fémsók jelenlétének megszüntetésében. Jelenléte különböző kozmetikumokban is megtalálható, ahol emulgeálószerként és hidratálószerként működik.