Kalcium-glicerofoszfát
Egyéb nevek: Kalcium-glicerofoszfát, 1,3-dihidroxipropán-2-il-foszfát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kalcium-glicerin-foszfát, más néven kalcium-glicerin-foszfát vagy 1,3-dihidroxi-propan-2-il-foszfát olyan anyag, amelyet magas kalciumtartalma jellemez. A szervezetben bizonyos típusú ásványi anyagok stabilizátoraként működik, és fontos a csontok és a fogak megfelelő működéséhez. A glicerinfoszfát nátriumsóját viszont a gyomornedvek savasságának csökkentésére használják, a szájápolásban pedig a fogszuvasodást okozó baktériumok túlszaporodásának elnyomására.
A kalcium-glicerofoszfátot gyakran tartalmazzák különböző étrend-kiegészítők, diétás élelmiszerek és egyes italok is. Fő előnye, hogy képes a szervezetet a szükséges kalciummal ellátni anélkül, hogy a foszforszintet növelné. A csontritkulás kezelésében használják, ahol a csontképződést elősegítő képességét használják ki. Egyes fogkrémek összetevője is, ahol a száj savasodását és a fogszuvasodást ellensúlyozza. Mindemellett kozmetikai termékekben, például hajkondicionálókban vagy hidratáló krémekben is megtalálható, ahol pH-szabályozóként működik.