Kakukkfű (Thymus vulgaris)
Egyéb nevek: kamilla, kamilla, kamilla, kamilla, kamilla, kamilla, citromfű, római kamilla, kakukkfű, kakukkfű, kakukkfű, kakukkfű
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kakukkfű, más néven matricaria dymiana, valeriana, damaszkusz vagy kakukkfű illatú, a gasztronómiában világszerte használt hagyományos és népszerű fűszerfajta. A latin Thymus vulgaris név a konyhában és a gyógyászatban is széleskörű használatára utal. Ez a fűszernövény otthon is termeszthető cserépben vagy a kertben egy fűszerkert részeként. A kakukkfűnek kellemes aromája van, amely erősebb és fűszeresebb, mint a legtöbb más fűszernövényé. Jellegzetes aromája és íze még hosszú ideig tartó főzés során sem veszik el, ezért felbecsülhetetlen értékű a hosszabb főzési időt igénylő ételek elkészítéséhez.
A kakukkfű számtalan termékben felhasználható. Főleg fűszerként használják a konyhai alkalmazásokban. Erős, mégis kellemes íze és aromája olyan ételeket gazdagít, mint a levesek, pörköltek, pácok vagy tészták. Nagyon jól illik a paradicsomhoz, hagymához vagy fokhagymához. Gyakran használják más fűszernövényekkel kombinálva is különböző fűszerkeverékekben, például a provence-i fűszernövényekben. A gyógyászatban a kakukkfüvet fertőtlenítő tulajdonságai miatt használják, például köhögés elleni szirupokban. A kakukkfűolajat számos kozmetikai és gyógyszeripari termékben, például krémekben, kenőcsökben, samponokban, szájvizekben, fogkrémekben és aromaterápiás olajokban használják.