Kakaófa (Theobroma cacao)
Egyéb nevek: kakaó
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kakaófa, más néven Theobroma cacao, Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben őshonos fa. Már az ősi maják is termesztették i. e. 2000 körül, akiktől kezdve e növényfaj termesztése a világ különböző részein elterjedt. A kakaófát elsősorban a terméséért értékelik, amely a magokat - a kakaóbabot - tartalmazza. Ezekből a babokból készül a kakaópor és a kakaóvaj, a csokoládé fő összetevői.
A kakaófából származó termékek számos élelmiszerben megtalálhatók. A leghíresebb ezek közül természetesen a csokoládé, amelyet kakaópor, kakaóvaj és cukor keverésével állítanak elő. A kakaóbabból kakaóport is pörgetnek, amelyet forró csokoládé, pékáru, fagylalt vagy bizonyos húsok ízesítőjeként használnak. A kakaóvaj számos szépségápolási termék, többek között szappanok, krémek és sminktermékek fontos összetevője, mivel erősen hidratáló hatású. A kakaóbab feldolgozásának másik mellékterméke a kakaópép, amelyet állati takarmányként használnak. A kakaófa tehát sokféleképpen felhasználható, termése a természet igazi ajándéka.