Kagylógomba (Pleurotus ostreatus)
Egyéb nevek: Osztrigagomba, hiratake, Ping Gu, chippikoori
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az osztrigagomba, más néven Oyster mushroom (angolul), hiratake (japánul), Ping Gu (kínaiul) vagy chippikoori (malayalam nyelven), egy olyan ehető gombafaj, amely a világon mindenütt évelő jelleggel terem. Színe a világosszürkétől a fehérig terjed, termése általában nagy, félkör alakú vagy kagyló alakú pengével. Ez a gomba magas táplálkozási és gyógyászati értékéről ismert. Nagy mennyiségű fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
Magas tápértéke és egészségügyi előnyei miatt az osztrigagombát számos terméktípusban használják. Leggyakrabban közvetlenül a konyhai receptek részeként használják, például a kínai, koreai, japán és mediterrán konyhában. A vegetáriánus és vegán étrendben húspótlóként is népszerű, telt, húsos íze miatt. Ezenkívül az osztrigagombát különféle élelmiszeripari termékekké, például levesekké, szószokká, tésztákká, italokká, sőt vegán kolbászokká, szalámikká vagy "gombás" steakekké is feldolgozzák. Az étrend-kiegészítők területén az immunitás fokozására, valamint a koleszterinszint és a cukorbetegség kezelésére szolgáló termékek előállítására használják. Az osztrigagombát a kozmetikumokban is használják, például különböző bőrkrémek, húsok és szérumok kivonataként, ahol erős antioxidánsként hat.