Juniperus sibirica (Juniperus sibirica)
Egyéb nevek: Juniperus communis var. montana
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A szibériai boróka, más néven Juniperus communis var. montana, egy tűlevelű fa, amelyet kékeszöld, örökzöld tűlevelei jellemeznek. Ez az akár 30 méter magasra is megnövő fa Észak-Amerikában és Eurázsiában őshonos, és alkalmazkodott az ezekben a régiókban uralkodó rendkívül hideg körülményekhez. Termései, apró kék bogyók, a borókára jellemzőek.
A szibériai boróka fő felhasználási területe a bogyói, amelyeket a gyógyászattól a gasztronómiáig számos területen felhasználnak. A bogyókban található gyümölcsök vitaminok, flavonoidok és antioxidánsok forrása. A gyógyászatban antibakteriális, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt használják őket. A konyhaművészetben a szibériai borókabogyót gyakran használják fűszerként, különösen a skandináv és észak-amerikai hagyományos receptekben. Valószínűleg a gin készítésénél való felhasználásukról a legismertebbek, ahol az ital jellegzetes ízét adják. A szibériai borókabogyót a parfümkészítésben is használják, ahol aromás illóolajai friss és fás jegyeket kölcsönöznek az illatoknak.