Juniperus oxycedrus (Juniperus oxycedrus)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A vörös boróka, más néven vörös élesztőrizs, vörös koji, vörös koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus és Monascus vini, a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld cserje vagy kis fa. Dél-Európában, Afrika északi részén és az ázsiai kontinensen őshonos. Fő jellemzője világos vagy sötétvörös termése, innen ered a "vörösgyümölcsű" elnevezés.
A vörös boróka felhasználási területei igen változatosak, de fáját leggyakrabban bútorok és kőedények készítéséhez használják fel. Gyümölcsét az élelmiszeriparban használják, kifejezetten fűszerként, ahol inkább az angol red koji néven ismert. Mivel azonban a vörös koji termése erősen mérgező lehet, óvatosan kell fogyasztani. Másik felhasználási területe a hagyományos népi gyógyászat, főként a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságait használják ki. Vigyázzunk azonban, hogy nagy adagok fogyasztása káros lehet.
A vörösboroszlán széles körű gyógyhatásait a gyógyszeripar is felhasználja. A borókából nyerik a monacolin K nevű természetes anyagot. Ennek pozitív hatást tulajdonítanak a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Ez az anyag így számos kereskedelmi forgalomban előállított étrend-kiegészítő és gyógyszer részévé vált.