Juniperus communis (Juniperus communis)
Egyéb nevek: Borovička, Boróka áfonya, Chvojka
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Juniperus, más néven Juniperus fenyő, Juniperus áfonya vagy Chvojka, a ciprusfélék családjába tartozó, évelő, közepes méretű cserje. Európa-szerte bőségesen terem világos erdőkben, cserjésekben, homokdűnéken és hegyoldalakon. A borókára jellemzőek a pikkelyes tűk és a jellegzetes, sötétkék termés, amelynek sajátos, nagyon erős aromája és édes, de enyhén kesernyés íze van.
A borókát ősidők óta használják különböző iparágakban. Gyümölcsei bekerültek az élelmiszer- és a szeszesital-iparba, ahol gyakran használják fel különböző alkoholfajták előállításához. A borókabogyó erős, jellegzetes íze és aromája az alapja például a hagyományos szlovák alkoholos italnak, a borovičkának. De nem csak a szeszfőzésről van szó. A kulináris világban a borókabogyót fűszerként használják számos étel, különösen a vadételek ízesítésére. A borókabogyót emellett a kozmetikumokban és a gyógyszeriparban is használják. Bogyói és tűi nagy mennyiségű illóolajat tartalmaznak, amelyek antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Így kivonatok és tinktúrák formájában különböző bőrproblémák, légúti betegségek kezelésére, de méregtelenítő kezelések részeként is használják. A Juniperus többek között enyhe hashajtó és vizelethajtó hatással is rendelkezik.