Jujuba (Ziziphus jujuba)
Egyéb nevek: kínai kabóca, datolya kabóca, tüskés jujube, tüskés jujube
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A jujube, más néven kínai, datolya, tüskés vagy tüskés fa, rendkívül érdekes és sokoldalúan felhasználható fa. Ezek az Ázsiában őshonos gyümölcsök a nálunk őshonos zizifusz nemzetségbe tartozó fajok, a cicimkusz rokonai. Közép-Európa legtöbb részén termeszthető, ha a termőhely jól védett a fagytól. Hazájában akár 12 méter magasra is megnő, nálunk gyakran csak 2-3 méter magas. Levelei váltakozó állásúak, fényes, oválisak, alul gyengén szőrösek. A cserje lombhullató, és télen elveszíti leveleit. Ovális termése zöld, fokozatosan sárgul, majd sötétvörösre érik, kb. 2-4 cm nagyságú.
A jujube gyümölcse nyersen is fogyasztható, íze enyhén édes vagy pézsmaízű. A jujube-ot különleges alakja és aromája miatt "kínai datolya" néven emlegetik. Az érett jujube-gyümölcsöt az élelmiszeriparban lekvárok, zselék, italok készítésére használják, a szárított gyümölcsök pedig egészséges rágcsálnivalóként népszerűek. A hagyományos kínai orvoslásban a jujube-ot gyógyhatásai miatt használják - gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van az emésztésre és kedvezően befolyásolja az alvás minőségét. Ezenkívül a fa leveleiből és kérgéből különböző, a kozmetikában és a gyógyszertárban használt készítményeket állítanak elő.