Jodopropinil-butil-karbamát (IPBC)
Egyéb nevek: Jodopropinil-butil-karbamát
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
A jodopropinil-butil-karbamát, más néven jodopropinil-butil-karbamát egy olyan vegyi anyag, amelyet elsősorban tartósítószerként és biocidként használnak széles körben. Ez egy karbamidszármazék, amelyet először 1967-ben szintetizáltak, és az 1970-es években kezdték használni az általa kínált előnyök miatt. Hatékony tulajdonságait -20°C és 120°C közötti hőmérséklet-tartományban is megőrzi, és savas vagy bázikus környezetben is stabil, ami nagyon előnyös olyan alkalmazásokban, ahol széles körű tartósítást kell elérni.
Ezt az anyagot különböző területeken számos termékhez adják hozzá. A kozmetikumokban tartósítószerként használják bőr- és testkrémekben, dezodorokban, samponokban és más termékekben, mivel megakadályozza a penész és a baktériumok szaporodását. Olyan bevonatokhoz is hozzáadják, mint a festék vagy lakk, ahol megakadályozza a baktériumok, algák, penész és élesztőgombák előfordulását és szaporodását, amelyek károsíthatják a terméket. Az IPBC-t az iparban is gyakran használják a fa védelmére. Segít megelőzni a fa korhadását, ezáltal növelve annak tartósságát. Ezenkívül a papír-, a textil-, a bőr- és a mezőgazdasági iparban is alkalmazásra került. Széleskörű felhasználása ellenére azonban az IPBC-t nem szabad túlzott koncentrációban használni, mivel mérgező anyagnak minősül, és irritációt okozhat a bőrön, a nyálkahártyán vagy a szemen. Az emberi egészségre gyakorolt egyéb lehetséges káros hatások még tudományos vizsgálat tárgyát képezik.