Jód
Egyéb nevek: jód
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A jód, latin nevén jód, olyan kémiai elem, amely az emberi egészség és az ipar számos területén fontos szerepet játszik. A periódusos rendszerben az I szimbólummal és az 53-as atomi számmal szerepel. Ezt az elemet 1811-ben fedezte fel a francia Bernard Courtois, és természetes módon jelen van a tengervízben és egyes kőzetekben.
A jódnak nagy jelentősége van a világon, mind az orvostudományban, mind az élelmiszeriparban és a vegyiparban. Az orvostudományban a jódot elsősorban diagnosztikai célokra és számos betegség kezelésére használják. A jódkészítmények például a pajzsmirigybetegségek kezelésének részét képezik. A jód a pajzsmirigyhormonok megfelelő termeléséhez is elengedhetetlen, ami hatással van a növekedésre, az agy fejlődésére és a szervezet anyagcseréjére. Az élelmiszeriparban a jódot gyakran adják a sóhoz, ami sok országban a lakosság megfelelő jódbevitelének biztosítását jelenti. A jód további fontos termelői közé tartozik a gyógyszeripar és a textilipar, ahol kihasználják fertőtlenítő és festő képességét.